Víte, jak se stravovat v těhotenství

Během těhotenství je velice důležité jíst vyváženou stravu, v níž by měly být obsaženy všechny složky potravy. Je vhodné zvýšit obsah bílkovin a to jak rostlinných, tak i živočišných. Živočišné bílkoviny tělu poskytují vzácné aminokyseliny, které si naše tělo neumí samo vyrobit. Ideální maso je rybí a drůbeží. Velmi důležitou součástí by mělo být i mléko a sýry. Každá nastávající maminka by se měla snažit konzumovat potraviny vyráběné ze surovin, jež se běžně vyskytují u nás. Tato strava je pro tělo přirozená a neměla by vyvolávat alergické reakce.

Podívejte se na některé tipy, které by vám mohly, při sestavování jídelníčku, pomoci.

  • Dávejte přednost potravinám čerstvým a syrovým. Velmi důležitou roli hraje čerstvé ovoce a zelenina. Jsou totiž zdrojem nejen minerálů a vitamínů, ale i vlákniny, která podporuje správnou činnost střev. V těhotenství se totiž často objevuje zácpa.
  • Je vhodné si stravu rozložit do několika menších, ale častějších porcí. Velké množství jídla může způsobovat pálení žáhy, malé zase hypoglikémii, která má za následek bolesti hlavy, žaludku a nevolnosti.
  • Respektujte svoje chutě, snažte se však vyhledávat co nejzdravější zdroje.
  • Velmi důležitá je konzumace potravin s vyšším obsahem železa. To zásobuje krví nejen dítě, ale také placentu. Jeho velký obsah naleznete v libovém (především červeném) mase nebo některých druzích ořechů – samozřejmě nepražených a nesolených (kešu, mandle, pistácie, lískové ořechy).
  • Součástí stravy by měly být také luštěniny, především pak pohanka, jáhly, amarant nebo vlčky.
  • Rostlinné druhy másel je vhodné nahradit kvalitními rostlinnými oleji, nejlépe za studena lisovanými.
  • Pokud máte rády bylinné čaje, některé druhy nejsou v období těhotenství vhodné. Patří mezi ně zázvor, oregáno, bazalka, skořice a kontryhel.
  • Veškeré potraviny by měly být tepelně upravované, vhodná nejsou jídla ze syrového masa či potraviny nepasterizované, především se jedná o některé druhy sýrů (brie, feta, camembert či hermelín).