Těhotenství provází mnoho příznaků a každá žena si prodělá jiné. Některá nastávající matka propluje těhotenstvím téměř bez příznaků a některá si ho celé „protrpí“. Celodenní žaludeční nevolnosti, krvácení z nosu nebo dásní, natékající nohy a také nepříjemné pálení žáhy. Tímto problémem, spojeným s trávením, trpí až 40% populace a v těhotenství se příznaky o mnoho zhoršují.
Proč se v těhotenství pálení žáhy zhorší?
Rostoucí děloha stále více tlačí na žaludek, ale za problém mohou také hormony. Díky vysoké hladině pohlavních hormonů se snižuje napětí jícnu. Stlačený žaludek neudrží kyselé šťávy a jícen jim umožní cestu vaším hrdlem. Dalším důvodem pálení žáhy je váš životní styl, zejména způsob stravování. Preventivně zabránit pálení žáhy můžete právě jen změnou stravování a nepřejídáním se.
Vyvarujte se některých potravin
Potraviny, které pálení žáhy vyvolají nebo zhorší je celkem dost. Mastná, kořeněná a tučná jídla jsou asi nejhorší, ale pálení může také vyvolat čokoláda, rajčata, papriky, citrusové plody nebo kyselé džusy. Zapomeňte na sladké. Přidávaný cukr v dortících nebo sušenkách bývá častým spouštěčem.
Potraviny, které přinesou úlevu
Zázvor pomáhá proti těhotenským nevolnostem, ale také potlačuje pálení žáhy. Medem ochráníte svůj jícen a tím dojde ke zmírnění příznaků. Podobným způsobem funguje i kurkuma. Proti bolesti, spojený s pálením žáhy, vám pomůže jablečný ocet. Kyselinu, zpět do žaludku vrátí brambory. Banán nebo meruňka jsou také skvělými pomocníky proti pálení žáhy. Všeobecně známá rada také funguje – jedlá soda, ale s ní opatrně, může se dostat do krevního oběhu.
Co dělat, aby žáha nepálila
Před spaním minimálně dvě hodiny nejezte. Pokud si potřebujete po jídle odpočinout, udělejte to ve svislé poloze. I když dodržíte časový interval, dejte si pod hlavu polštář navíc. Když se potřebujete pro něco sehnout, neohýbejte se. Pálení by se dostavilo velmi rychle. Jděte raději do dřepu a těžké věci nezvedejte vůbec.