Slaďte zdravěji, tělo to ocení

Cukr je ingredience, která způsobuje celou řadu zdravotních obtíží. Podporuje obezitu, urychluje procesy stárnutí. Kromě toho má neblahý vliv na kvalitní spánek. Cukr se vyskytuje téměř všude. Objevuje se v pečivu a to jak sladkém, tak i slaném, nalezneme jej v limonádách i cereáliích. Cukru se asi úplně nevyhneme, ale v některých případech jej lze nahradit zdravějšími alternativami.

Jakým způsobem škodí cukr našemu tělu

Bílý cukr nedává našemu tělu žádné užitečné látky. Jeho vysoká konzumace podporuje vznik cukrovky a nadváhy. Kromě toho narušuje správné funkce imunitního systému. Tělu ubírá vitamíny a minerály. Podporuje výskyt vysokého krevního tlaku a také negativně ovlivňuje činnost srdce. Přebytek cukru zhoršuje naši pozornost i paměť. Podporuje rychlejší stárnutí. Má negativní vliv na stav naší pokožky, ta jeho vlivem ztrácí pružnost a je náchylnější k tvorbě vrásek. Velké množství cukru podporuje plynatost, vznik akné, vyrážku a má negativní vliv na ekzémy. Kromě toho má vysoký podíl na tvorbě zubního kazu.

Zdravé alternativy

Cukr v potravě lze nahradit celou řadou zdravých alternativ. Podívejte se na některé z nich.

Med

Ideální pro zimní období, neboť dokáže podpořit naši imunitu a je skvělým pomocníkem při nachlazení a chřipce. Kromě toho posílí naše srdce a pokud se vám hůře usíná, lžička medu před spaním vás příjemně uklidní.

Stévie

Tato sladká tráva je přírodním druhem sladidla, které je 300x sladší, než bílý cukr. Kromě toho obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Pomáhá dezinfikovat dutinu ústní, nemá negativní vliv na vznik zubního kazu, podpoří správné fungování trávicí soustavy, snižuje únavu a dokonce i chuť na alkohol či cigarety.

Obilné slady

Pokud máte rádi sladké pečivo, můžete k jeho oslazení používat tuto alternativu, která je vhodná jak pro slazení dezertů, tak i koláčů či buchet. Kromě toho tělu dodají vitamín B a minerální látky. Nezatěžují naši slinivku a nepodporují překyselení žaludku.